Het kan gebeuren dat je een slot probeert te openen en dat deze vervolgens afbreekt in het slot. Dit gebeurt helaas vaak op een moment dat dit je echt niet uitkomt. Hoe komt dit en hoe krijg je je sleutel weer uit het slot?

knopcilinder

Oorzaken

Het kan zijn dat je sleutel afbreekt omdat het slot hapert. Dit kan komen door slijtage maar ook door ouderdom. Een cilinder gaat gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar mee. Het kan ook zijn dat je sleutel versleten is, laat daarom op tijd sleutels bijmaken!

Heel soms komt het voor (vaker bij een hekwerk) dat een sleutel afbreekt in het slot omdat het slot bevroren is. Als je vervolgens je sleutel erin draait gaat het slot vaak niet open. Draai je sleutel niet door, want dan loop je het risico dat deze afbreekt. Beter is het om er eerst heet water op te gooien zodat het slot ontdooit.

Hoe kun je dit oplossen?

Je kunt proberen om je sleutel er via de andere kant van de cilinder uit te drukken met een andere sleutel. Echter lukt dit lang niet bij alle sloten. Steekt er nog een stukje van je sleutel uit? Dan kun je het simpelweg proberen met een pincet of tang.

Het is ook een optie om een sterke magneet te gebruiken om de sleutel naar je toe te trekken, maar de meeste magneten zijn hier niet sterk genoeg voor. Kun je de deur nog openen? Dan kun je de cilinder vervangen door deze er uit te schroeven. Als je een knopcilinder hebt, kan je vaak vanuit binnenuit de knop nog draaien, om het slot te openen.

Bel een slotenmaker

Lukt het niet om een afgebroken sleutel uit het slot te krijgen en sta je buiten? Bel dan een betrouwbare slotenmaker, die heeft hier gereedschap voor. Er zijn malafide slotenmakers die veel te veel geld vragen.

Het is daarom van belang om eerst research te doen naar een goede lokale slotenmaker. Vraag altijd de kosten voor het vervangen van een cilinderslot. Gaat het om een fiets? Ga dan langs bij een fietsenmaker.

Categorie├źn: Knopcilinder