Voorkom pijn op de werkplek met de juiste zitpositie

Heb jij de correcte zithouding? Naarmate we meer uren per dag blijven zitten, wordt het belangrijker om ons lichaam gezond en in goede conditie te houden. Ons lichaam is niet ontworpen voor de langdurige zithouding die onze huidige werkomgevingen nu nodig hebben.

Wanneer we lang blijven zitten, verzwakken we onze core-spieren en overbelasten we delen van het lichaam waardoor ongemak kan ontstaan of zelfs pijn. Gebruik onderstaande 7 stappen om pijn achter je bureau te voorkomen door de juiste zithouding aan te nemen terwijl je werkt.

1. Oog & Hals

Het langdurig kantelen van het hoofd kan ongemak veroorzaken. Om deze ongemakken te verminderen, kun je het best je ogen op één lijn brengen met de bovenkant van de monitor of iets daaronder. Kan je monitor niet hoog genoeg kan worden afgesteld om dit voor elkaar te krijgen? Bekijk dan de mogelijkheden van een monitorarm.

2. Bovenrug

Slungelig of gebogen over je bureau zitten, kan pijn in de bovenrug veroorzaken. Om dit ongemak te verminderen, ondersteun je de bovenrug door rechtop te zitten met ontspannen schouders.

3. Armen & polsen

Druk op je armen vanuit vaste of slecht geplaatste armleuningen kan de circulatie verminderen of drukpunten creëren. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ontstekingen en ongemak. Ontspan je armen aan je zijde met de boven- en onderarm in een hoek van 90 graden. Zorg ervoor dat de armleuningen van je stoel verstelbaar zijn en plaats ze direct onder je ellebogen (bij ontspannen schouders). Houd de polsen recht met ontspannen vingers. Laat je polsen niet op je werkblad rusten.

Is je bureau te hoog of te laag voor de optimale zithouding?  Dan kan een ander bureau kopen de oplossing zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij Desko Kantoormeubelen voor ergonomische bureaus en bureaustoelen.

4. Onderrug

Onderrugpijn is een van de grootste klachten op kantoor. Om ongemak te verminderen, zorg ervoor dat je een bureaustoel gebruikt die een goede rugleuningondersteuning biedt en vermijd dat je voorover in je bureaustoel zit, die zorgt voor extra belasting van je nek en rugspieren. Als je bureaustoel een onderrugsteun heeft, vaak lendensteun genoemd, zorg er dan voor dat hij goed in de bocht van je onderrug zit.

5. Heupen & bekken

Om ongemak te verminderen, moet je volledig achterover leunen in je stoel en er bij deze positie voor zorgen dat je bovenbenen gelijkmatig op de stoel rusten. Zit je te ver achter- of voorover? Verstel dan je stoel tot je bovenbenen recht op de stoel liggen.

6. Knie & Benen

Als je op een te hoge stoel zit, kan het zijn dat je benen hangen en niet bij de grond kunnen komen. Als een stoel te laag bij de grond komt, worden je knieën en benen naar boven geduwd, waardoor je heupen en billen extra druk te voorduren krijgen. Om het ongemak te verminderen, moet je ervoor zorgen dat je onderbenen de zitting niet raken en dat deze een hoek hebben van ongeveer 90-110 graden ten opzichte van de bovenbenen.

7. Voeten

Je voorkomt voetklachten door je voeten plat op de grond of op een voetsteun te laten rusten. Dit kun je beïnvloeden door je bureaustoel en bureau hoger of lager te zetten.